Läshörna - Guide

Skapa en mysig läshörna för barnen

Att skapa en läshörna i ditt barns rum är inte bara ett utmärkt sätt att uppmuntra läskunnighet, utan det ger dem också en perfekt avslappningsyta. Det är mycket som krävs för att skapa ett mysigt utrymme - från rätt belysning till den perfekta komforten. Du måste ta hänsyn till ljuset, så att det blir bra, och även några små hyllor som de kan ha enkel åtkomst till.

Att välja den perfekta platsen

Den kan vara undangömd i ett sovrum eller i hörnet av ett lekrum. Du behöver inte mycket utrymme för detta – en mysig plats fungerar ofta bäst! Nyckeln är att hitta någonstans där dina barn kan koppla av med så lite ljud som möjligt, bort från husets liv och rörelse tillräckligt långt ifrån distraktioner som tv:n så att ditt barn kan koncentrera sig, men också tillräckligt nära för att du inte ska missa när de vill ha sällskap eller bara behöver någon där som förstår vad som händer!

Bra ljus

För att få en bra läshörna är det viktigt med rätt ljusnivåer. Detta kommer att hjälpa dem att känna sig bekväma och trygga i sitt eget utrymme där de kan njuta av vilken bok eller berättelse som helst! Det är också en möjlighet för oss vuxna - att var kreativa genom att sätta ihop sagor med hjälp av ljus i olika färger, tänk utanför boxen: varför inte skapa en förtrollad skog, eller något annat spännande.

Gör det personligt

Att förvandla ditt barns läshörna till ett utrymme som speglar vem de är kommer att uppmuntra dem att tillbringa mer tid där med en bra bok – och du kan ändra miljön när de växer och utvecklar nya intressen. Glöm inte filten eller andra plagg för maximal komfort. Eller varför inte något så enkelt som en fotpall till barnens favoritfotölj.

Lämna plats för förvaring

Ingen barns läshörna skulle vara komplett utan en praktisk plats att förvara sina böcker på. Det finns massor av alternativ att utforska när du funderar på förvaring: du kan hålla det enkelt med en golvstående bokhylla som är nära till hands eller gå helt och hållet med en infälld vägghylla. Alternativt är flytande hyllor och bokförvaringskuber båda idealiska för att skapa en cool, modern look som du och dina barn kommer att älska.

Mer tips för mysigt barnrum

 • Vimplar och pompoms
  Ofta kan man hitta massa fina pompoms och tillbehör vid affärers kalasavdelningar. Saker som hänger från tak och väggar gör att det händer lite mer i rummet och det behöver inte kosta så mycket. Sätt upp med tejp eller klutt så slipper du hål i tak och väggar.
 • Väggdekaler
  Prickar, hjärtan, figurer mm. Förändra rummets utseende på ett snabbt och lätt sätt och oftast är det betydligt billigare än att tapetsera om. Och det bästa är att du kan ändra och göra om så ofta du vill.
  Hitta väggdekaler
 • Tavlor och detaljer på väggarna
  Allt ifrån ögonfransar i trä till små eller stora tavlor och posters.
 • Sängkläder
  Sängen tar ofta upp en stor del av rummet och har du sängkläder som passar in i rummet så gör det mycket för intrycket.
 • Matta
  Det är alltid mysigt med någon fin matta! Ger både myskänsla och ljuddämpning!
 • Sänghimmel
  En sänghimmel ovanför sängen eller till en mys-/läshörna. Den som är händig kanske syr en själv annars finns det fina hos litenleker
Väggklistermärken Dotted Tree VinylDekorera ditt barns rum på ett roligt sätt. Alla RoomMatesself självhäftande dekorationer kan tas bort och flyttas om och om igen, utan att skada ytan eller lämna limrester. Bra för snabb och enkel makeover.
Väggklistermärken Dotted Tree Vinyl