Hur sköter man sin saccosäck

Som med allt annat man äger, så måste man ta hand om sin saccosäck. Saccosäcken är något man sitter och njuter i, inget man kastar runt eller hoppar på eller för den delen använder som boxningssäck. Det är normalt mycket enklare att sköta sittsäckar än traditionella soffor eftersom överdragen kan tvättas för hand eller i maskin. Det är även möjligt att fylla på sin favoritmöbel med nya kulor, och på såvis nästan göra den som ny.

Tvättråd

Beroende på vilket material och till viss del vilken färg du har, så krävs lite olika tillvägagångsätt för att ta hand om din möbel. De flesta fläckarna går att ta bort med tvål och vatten.

Om du har en saccosäck i mocka ska du vara försiktig. Mocka absorberar lätt vätska och kan skadas av rengöringsmedel som är för starka för den - så använd inget annat än en fuktig trasa eller en borste för mocka.

Är det skinn kan tvål och vatten först användas för att få bort fläcken. Går inte det finns speciella skinn- och läderprodukter som rengör på djupet. Dessa produkter är bra om de rengörs så regelbundet som möjligt för att få dem o se fina ut längre.

En sittsäcksöverdrag bör tas bort om det är i material som bomullstyger, soffa chenile, kraftiga polyestertyger, canvastyger, bomullscanvas, jeanstyger, fiskben och kan normalt tvättas i kall maskin eller försiktigt handtvättas. Du kan ta bort bönorna antingen genom att dekantera eller via ett innerfoder och tvättskydd separat.

Att ta hand om din sittsäcksstol gör att den inte bara ser ny ut, utan förlänger också livslängden på din stol. Använd varmt vatten och ett milt rengöringsmedel på en trasa för att ta bort allmänt smutsiga områden på sittsäcksstolen. Flytande diskmedel eller ytsprayrengöringsmedel är ett exempel på ett milt rengöringsmedel. Använd inte slipande rengöringsmedel eftersom de kan repa tyget. Vissa hushållsrengöringsmedel och lösningsmedel tar bort mjukgörare, som kan göra att vinylen blir spröd. Använd en mjuk borste för envisa märken. Använd en ren trasa för att torka tyget torrt. Doppa aldrig sittsäcken i vatten.

Fyllning

Efter några års användning kan fyllningen ha tappat lite. Då kan du enkelt fylla på din sacoosäck. Du kan bara låta den befintliga fyllningen vara kvar och blanda den med de nya. Fyll på försiktigt, så att du inte spiller något, och helst inomhus så att kulorna inte hamnar ute i naturen. De är visserligen inte giftiga, men de är inte heller biologiskt nedbrytbara.

En saccosäck med innersäck är att föredra.
Skulle det mot förmodan gå hål på yttersäcken kommer inte kulorna att ”åka ut över hela rummet” då innersäcken håller dem på plats. Om det också skulle behövas är det enkelt att ta av yttersäcken och tvätta den.

Tips för att hålla din sittsäck i form

 • Hur frestande det än är, använd inte din sittsäck till kuddkrig. Det är stor risk att den missformas och går sönder.
 • På samma sätt, hoppa inte på din saccosäck. Ofta älskar barn att kanske leka lite för vårdslöst med dem.
 • Se upp för nycklar, pennor och knivar. Det är kanske det vanligaste sättet att ha sönder din saccosäck.
 • Regngör den regelbundet. Ruska om den eller en försiktig avtorkning då och då.
 • Stryk inte din sittpåse. Vissa människor vill få ut varenda veck, ett varmt strykjärn med stor sannolikhet skadar det.
 • Lägg inte din sittsäck i poolen. Det är inte en flytanordning.
 • Förvara dem på en slät yta som golvbrädor och mattor. Placera den inte på grova ytor som betong.
 • Håll dina hundar och katter borta från dem (även om många av dina husdjur kan älska pärlornas komfort). Vissa djur kan förstöra din sittsäck. Det finns speciella saccosäckar för hundar tex.
 • Billigare saccosäckar, har sämre sömmar, vilket gör att de kommer gå sönder tidigare.
 • Försök att undvika att sitta i stolen medan du bär kläder/accessoarer med vassa metallkanter.

Hur man reparerar en sittpåse

Även om du är rädd om din saccosäck o följer våra råd, kan ibland olyckor inträffa. Det första steget är att identifiera problemet – finns det en repa i ytterfodret eller har innerpåsen gått sönder? • För att reparera ett hål i ytterfodret, följ dessa instruktioner noggrant:

 1. Leta reda på hålet och gör en markering.
 2. Innan du börjar laga hålet måste du rengöra området runt det. Rengöringsmetoden du använder beror på typen av material, så följ de materialspecifika rengöringsinstruktionerna ovan och låt sen din saccosäck torka. För polyesterprodukter, avsluta med att applicera lite sprit med en bomullsduk.
 3. Följ instruktionerna hur man sätter på lagningen/plåstret, det kan variera beroende på vilken typ av reparationssats du har köpt. Undvik påstrykningssatser om möjligt. Skulle det inte gå att fästa kanske du måste köpa ett nytt sittsäcksskydd, om det finns.

Utomhus

Vissa saccosäckar går att ha utomhus, vi försöker skriva vilka som går att ha utomhus. En mörkare saccosäck kan absorbera värmen bättre, vilket kanske gör att de blir för varma att sitta på. Ett tips då är att först slänga över en handduk eller filt.

Det är inte bra att lämna sina saccosäckar utomhus i regn regelbundet. Någon enstaka skur kan fungera.